ProFuel MALTIT Suikervrije zoetstof 1kg
|
|
|
|
|
|
|
|
MALTIT | Suikervrije zoetstof | Gebruik
Gebruik als suikervervanger: 1g MALTIT komt overeen met 0,9g suiker.
MALTIT - natuurlijke suikervervanger voor het suikervrij zoeten van eten en drinken.
Koken en bakken zonder suiker? Het is kinderspel met MALTIT! MALTIT heeft een vergelijkbare zoetkracht als gewone suiker en gedraagt zich ook vrijwel identiek bij het koken en bakken. Daarom is MALTIT ook bijzonder geschikt als suikervervanger voor beginners. MALTIT is niet alleen 100% suikervrij, maar bevat ook 40% minder calorieën dan gewone huishoudsuiker en is dus ook een caloriebesparend suikeralternatief.
Maltitol is 100% suikervrij en daarom bij uitstek geschikt als natuurlijke suikervervanger. De zoetkracht van maltitol is met ca. 90% iets lager dan die van gewone huishoudsuiker - anderzijds bevat maltitol 40% minder calorieën dan suiker, namelijk slechts 240 kcal per 100 g. Dus als u bij het koken en bakken maltitol gebruikt in plaats van suiker, vermindert u niet alleen het suikergehalte van uw creaties, maar ook het caloriegehalte.
Maltitol - natuurlijke zoetheid als suikervervanger.
Als suikervervanger voor koken en bakken is maltitol veel minder bekend dan erytritol en xylitol. Maltitol is echter de eerste keuze voor de industriële productie van suikervrij snoepgoed zoals chocolade, geleibeertjes, koekjes en dergelijke - erythritol of xylitol worden daarvoor veel minder vaak gebruikt. Wij gebruiken ook maltitol om onze veeBITE Crunchy eiwitrepen te zoeten zonder suiker.
Maltitol komt van nature voor in bijvoorbeeld cichorei of gebrande mout - maar slechts in kleine hoeveelheden. Tegenwoordig wordt maltitol via een omzettingsproces verkregen uit zetmeel, dat op zijn beurt afkomstig is van maïs, aardappelen of tarwe.
Terwijl gewone huishoudsuiker 400 kcal per 100 g bevat, bevat maltitol slechts 240 kcal per 100 g en dus 40% minder calorieën dan suiker. Dat komt omdat maltitol in het lichaam anders wordt gemetaboliseerd: Maltitol wordt grotendeels niet beïnvloed door onze spijsverteringsenzymen - het grootste deel wordt gemetaboliseerd door bacteriën in de dikke darm en de rest (ongeveer 15%) wordt volledig onveranderd uitgescheiden.
Maltitol wordt zeer goed verdragen als suikervervanger en kan daarom ook zonder problemen in grotere hoeveelheden worden gebruikt - tot 30 g per portie en tot 100 g per dag. Net als erytritol en xylitol heeft ook maltitol een positief effect op de gezondheid van het gebit. Aangezien maltitol niet kan worden gemetaboliseerd door de cariësbacteriën in de mondholte, worden deze bacteriën dus uitgehongerd. Zo draagt maltitol als suikervervanger bij tot het behoud van de mineralisatie van de tanden.
Gezond koken en bakken met maltitol.
Koken en bakken met maltitol in plaats van suiker is kinderspel: gebruik gewoon maltitol als ingrediënt in uw recepten in plaats van suiker - of u de suiker slechts gedeeltelijk of volledig vervangt door maltitol is aan u. Er zijn echter een paar subtiliteiten bij suikervrij koken en bakken met maltitol die u in gedachten moet houden, zodat uw creaties vanaf het begin een succes worden.
Qua zoetheid is maltitol met ongeveer 90% iets minder zoet dan gewone suiker. Als u besluit de suiker 1:1 te vervangen door maltitol, zullen uw recepten iets minder zoet zijn, wat u waarschijnlijk niet eens zou merken als u het niet wist. U kunt natuurlijk ook op veilig spelen en ongeveer 10% meer maltitol toevoegen om dezelfde zoetheid te bereiken als gewone suiker.
Maltitol smaakt niet alleen sterk naar suiker, maar heeft ook in vele andere opzichten vrijwel identieke eigenschappen als suiker, bijvoorbeeld wat betreft het smeltpunt of het vriespunt. In tegenstelling tot andere suikeralcoholen zoals xylitol of erythritol, heeft maltitol ook geen verkoelend effect en kan daarom universeel worden gebruikt - van chocolade tot gebak tot ijs.
Bij het bakken met maltitol is er één bijzonderheid: terwijl gewone suiker tijdens het bakken karamelliseert en dus een zekere bruinkleuring aan de baksels geeft, is dat bij maltitol niet het geval. Bij het bakken moet u hiermee rekening houden - u wilt het deeg niet onnodig lang in de oven laten, waardoor uw koekjes te droog zouden worden.
Maltitol als optimale suikervervanger in een vetverliesdieet.
Wilt u duurzaam gewicht of lichaamsvet verliezen? Dan moet je in principe een calorietekort creëren door minder calorieën te eten dan je lichaam eigenlijk nodig heeft. Enerzijds kunt u uw calorieverbruik aanzienlijk verhogen door lichaamsbeweging, anderzijds kunt u uw calorie-inname verminderen door een gericht vetverliesdieet.
In de praktijk betekent een afslankfase dus altijd een zekere onthouding, vooral als het gaat om zoete lekkernijen. Deze hebben meestal te veel calorieën of een te hoog suikergehalte en worden daarom zonder vervanging geschrapt. Maltitol als suikervervanger is hier de oplossing, want maltitol is niet alleen 100% suikervrij, maar heeft ook 40% minder calorieën dan gewone suiker en vermindert dus het caloriegehalte van je eten.
Normale suiker veroorzaakt een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel, wat leidt tot een overeenkomstige hoge afgifte van insuline. De insuline zorgt er op zijn beurt voor dat de bloedsuikerspiegel daalt, wat vaak de aanleiding is voor nare trekjes. Maltitol heeft hier nog een voordeel, want met een glykemische index van 35 leidt maltitol tot een aanzienlijk lagere stijging van de bloedsuikerspiegel, wat vooral bij een dieet een groot voordeel is.
- Voor koken en bakken
- 100% suikervrij
- 70% zoetkracht van suiker
- Tandvriendelijk
- Calorievrij (0 kcal)
- Zeer goed verdraagzaam
- 100% veganistisch
- Gemaakt in Duitsland
MALTIT | Suikervrije zoetstof | Ingrediënten
Zoetstof MALTIT (100%).
Opmerking: Kan een laxerend effect hebben bij overmatig gebruik. Een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk.
MALTIT | Suikervrije zoetstof | Voedingswaarden
Voedingswaarden per 100 g
Calorische waarde 1005 kJ / 240 kcal
Vet 0,0 g
Daarvan verzadigde vetzuren 0,0 g
Koolhydraten 100,0 g
Waarvan suiker 0,0 g
Waarvan polyhydrische alcoholen 100,0 g
Voedingsvezels 0,0 g
Eiwit 0,0 g
Zout 0,0 g